Perinteinen rosolli punajuurella värjätyn kermavaahdon kera on itselleni yksi jouluruokasuosikki. Punajuuri maistuu minulle ympäri vuoden kaikissa muodoissaan, porkkana taas on edullista ja helppoa valmistaa. Perinteiseen rosolliin kuuluvat sipuli, maustekurkut ja raaka omena eivät kuitenkaan ole perheessämme kaikkien suosikkeja tai aiheuttavat jopa allergiaa. Niinpä aloin miettiä vaihtoehtoja rosollille.

Pienten juureskuutioiden pilkkominen ei myöskään innostanut tänä vuonna, kun keittiössä pyörii 1,5-vuotias taapero ja ruuanlaiton haluaa olevan nopeaa. Niinpä ostin yhden laatikon kaupan valmista rosollia. Se jäi kuitenkin vielä avaamatta, kun vietimme joulua pienen lähipiirin kesken jo etukäteen aattoa edeltäneenä sunnuntaina. Sen verran hyviä olivat nämä vaihtoehtoiset tarjottavat, että muistin valmisrosollin vasta hyvän aikaa jo syötyämme! 🙂

Alkupalaleivillä porkkalaa ja sinimailasen ituja.

Tänä jouluna meidän perheessä valittiin jouluruokien joukosta jokaiselta jokin lempiruoka ja osa toteutettiin tutuista raaka-aineista, mutta meidän näköisenä versiona. Rosollin sijaan joulupöydästämme löytyi yrttimarinoituja shiitakesieniä, mausteisia pikkukurkkuja, itsekasvatettuja ituja ja savuaromilla marinoitua porkkalaa ruisnapeilla.

Sinimailasen ituja on helppo idättää itse. Niitä saa myös valmiina kaupasta.

Alkupalasyötävät tarjoiltiin omista kulhoistaan, jolloin maut eivät sekoitu (eli esimerkiksi maustekurkku ei ”pilaa” muita makuja sitä inhoavalle :D.)

Porkkalan valmistuksesta on vaivihkaa kehittynyt perheemme jouluperinne. Helppo ja nopea ohje porkkalan valmistukseen keittämällä löytyy blogistani, ja palasinpa ohjeeseen taas itsekin, kun valmistus tuli ajankohtaiseksi.

Porkkala kannattaa tehdä valmiiksi viimeistään tarjoilua edeltävänä päivänä, jolloin nestesavusta makunsa saava marinadi ehtii imeytyä ja tasaantua porkkalasiivuissa.

Porkkalaa voi tarjota sellaisenaan graavilohen tapaan ja ripotella pinnalle silputtua tilliä tai ruohosipulia. Tein tällä kertaa viiden hengen tarjoiltaviksi ruisnapit, jotka jokaisen oli helppo napata tarjottimelta.

Myös saaristolaisleipä toimii porkkalan kanssa herkullisena pohjana, mutta ruisnapeissa säästin leivän pilkkomisen vaivan – leipomisesta puhumattakaan.

Ruisnapit porkkalan, smetanan ja itujen kera (5 hengelle)

 • 15 kpl ruisnappeja
 • voita
 • muutama siivu valmista porkkalaa
 • 150 g smetanaa (tai vegaanista vastaavaa)
 • pieni nippu ruohosipulia silputtuna
 • sinimailasen ituja (idätettyjä tai kaupasta)

Silppua pieni nippu ruohosipulia veitsellä tai puhtailla keittiösaksilla. Sekoita purkillinen smetanaa ja ruohosipulisilppu kulhossa. Voitele ruisnapit sipaisulla voita. Laita päälle siivu porkkalaa. Nosta lusikalla porkkalan päälle nokare smetanaa ja lisää lopuksi idut. Valmista!

15 pientä alkupalaleipää riitti hyvin viidelle hengelle. Näiden maussa yhdistyi ihanasti savuinen porkkala, kermainen smetana, kesämuistoja tuova ruohosipuli ja raikkaat idut. Suutuntumassa oli sopivasti pehmeää ja rouskuvaa. Nam!

Porkkala on marinoitunut valmiiksi kannellisessa lasikulhossa.

Yrttimarinoituja shiitakesieniä

 • 150 g rasia shiitake-sieniä (nämä olivat vieläpä Luomua ja kotimaisia)
 • 2 vartta kevätsipulin versoja
 • 2 dl vettä
 • 1 dl hunaja-omenaviinietikkaa
 • 2 rkl juoksevaa hunajaa
 • 0,5 tl suolaa
 • 10 kokonaista maustepippuria
 • 1 kokonainen tähtianis
 • 0,5 tl Ceylonin kanelia
 • (puhdas, kannellinen lasipurkki n. 0,5 L)

Hauduta siitakesieniä noin 5 minuuttia miedolla lämmöllä pannulla omassa liemessään. Sienet alkavat päästää nestettä pannulle, älä kaada sitä pois. Silppua kevätsipulin varret ja lisää ne pannulle. Hauduta vielä hetki, että sipulitkin kypsyvät kevyesti.

Tee mausteliemi pienessä kattilassa. Mittaa kattilaan vesi, omenaviinietikka, hunaja ja mausteet. Anna kiehahtaa ja nosta pois liedeltä.

Lusikoi sienet pannulta puhtaaseen lasipurkkiin ja kaada kuuma mausteliemi päälle. Sulje kansi ja anna jäähtyä viileässä (talvella parveke tai takapiha toimii hyvin suljetussa astiassa olevien ruokien viilentämiseen ennen jääkaappiin laittoa.)

Siitakesienet kannattaa porkkalan tapaan valmistaa jo edellisenä päivänä ennen tarjoilua. Marinoidut siitakesienet säilyvät lasipurkissaan jääkaapissa etikkasäilykkeiden tapaan – elleivät tule syödyksi jo parissa päivässä. 🙂

Marinoidut siitakesienet kuvassa vaaleanpunaisessa kulhossa. Kaikki syötiin ennen paremman kuvan ottamista.

Siitakesienet saivat paljon kehuja vierailta. Perheessämme kaikki etikkaa sisältävät ruuat ovat mieheni inhokkeja, mutta taapero sen sijaan naposteli useamman sienen hyvällä ruokahalulla ja vei loput äidinkin lautaselta. Selvästi tuleva pikku-kulinaristi!

Sinimailasen idut säilyvät jääkapissa ihanan raikkaina muutaman päivän.

Tunnustaudun suorittajatyypiksi, joka helposti sortuu ajattelemaan, että kaikki joulupöydässä pitää tehdä itse – laatikoista salaatteihin ja pipareista torttuihin. Varsinkin nyt taaperon kanssa olen kuitenkin monessa kohdassa oikonut ja ostanut osan ruuista valmiina.

Porkkalaleipien ja shiitakesienten lisäksi pikkupurtavina oli kaupan valmiita minimaustekurkkuja sekä valmista sienisalaattia. Senkin olen useana vuonna tehnyt itse kangas- tai haaparouskuista, jotka olen itse kerännyt syksyllä ja säilönyt suolalla lasipurkkiin ja ja ja… Nyt oli valmissalaatti ja se oli oikein hyvää.

Suolasienistä tehty sienisalaatti on tullut itselleni savolaisesta ruokaperinteestä. Itä-Suomessa rouskuja on ilmeisesti kerätty aina paljon. Kangasrouskujen kerääminen syksyisin jäkälämattojen peittämistä mäntymetsistä on jäänyt mieleen omasta lapsuudesta.

Joulupöydän tarjoiluista haluan jakaa vielä muutaman vinkin, olipa pöydässä mitä tahansa:

 • Joka joulu ei tarvitse olla kaikkea kaikille. Valitse omat suosikit ja jätä laatikot kauppaan, jos kukaan ei erityisemmin ole niiden ystävä.
 • Kinkku ei ole pakollinen tarjottava, vaikka 75% suomalaisista kotitalouksista sen ostaakin. Meillä oli pääruokana nieriää, jonka savustin aivan tavallisessa sähköuunissa savustuspussissa.
 • Perunalaatikon voi korvata perunamuusilla tai -pyreellä, porkkanalaatikon höyrytetyillä porkkanoilla jne. Jouluisista raaka-aineista saa terveellisempiä versioita rasvaa ja kermaa sisältävistä laatikoista. Vaikka tietenkin jouluna on lupa herkutella!
 • Joulupöytään löytyy paljon valmiita tuotteita kaupasta. Ole armollinen itsellesi, äläkä yritä ehtiä tehdä kaikkea itse, jos elämäntilanne on muutenkin kiireinen. Joulu ei ole kilpailu.
 • Suunnittele ostokset ennen kauppaan menoa, laske suuntaa-antavat annoskoot, jos kestitset vieraita. Näin vältyt stressiltä pohtiessasi kaupassa, montako kiloa tarvitset perunoita ja vähennät myös tulevaa ruokahävikkiä.
 • Nauti ruuasta rauhassa ja tee ruokahetkestä läsnäolon hetki koko perheelle. <3

Toivottavasti näistä resepteistä löytyy uusia makuja joulupöytään tai miksei joulun jälkeenkin kokeiltavaksi. Palaan vielä ennen joulua täydellisen piparikuorrutteen ohjeella!

Jouluisia kokkaushetkiä toivottaen,

-Sonja

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *