Porkkala tai porkkanalohi on muutamassa vuodessa vakiinnuttanut paikkansa ainakin vegaanien joulupöydässä. Tämä kirjaimellisesti porkkanasta valmistettava ruokalaji muistuttaa niin maultaan, suutuntumaltaan kuin ulkonäöltäänkin erehdyttävästi savustettua graavilohta – ja makukokemus onkin melko hämmentävä!

Tätä edullista ja kevyttä herkkua kannattaa perinteisten kalansyöjienkin ehdottomasti kokeilla. Näillä ohjeilla ehdit vielä valmistaa porkkanalohta omaan joulupöytään tai vaikka herkulliseksi tuliaiseksi vegaaniystäville!

Porkkanalohen ohjeesta on netissä useita variaatioita, joissa useimmissa porkkala valmistetaan melko työläästi uunissa suolakuoren sisällä. Tässä oma ja useaan kertaan testattu versioni, joka on helpompi ja nopeampi valmistaa!

Ohjeessa kokonaiset porkkanat keitetään voimakkaasti suolatussa vedessä. Työvaiheet ovat lyhyesti porkkanoiden pesu, keittäminen, kuoriminen, siivuttaminen ja marinointi. Aikaa aktiiviseen valmistukseen kuluu noin 40 minuuttia ja sen jälkeen marinoituminen mielellään yön yli.

Porkkala keittämällä (ohje)

Raaka-aineet:

 • 4 isoa ja paksua porkkanaa
 • 2 dl karkeaa merisuolaa
 • (vettä)
 • 1 rkl rypsiöljyä
 • 2 tl valkoviinietikkaa
 • 2 tl nestemäistä savuaromia (esim. Poppamies Liquid Smoke)

Valmistusvälineet:

 • iso kattila, kooltaan esim. 4 litraa
 • veitsi
 • juustöhöylä
 • lasinen purkki marinointia varten

Porkkalan valmistus

 1. Pese porkkanat, mutta älä kuori niitä.
 2. Jätä pestyt porkkanat odottamaan ja kuumenna ensin vesi kattilassa kiehuvaksi.
 3. Mittaa isoon kattilaan pohjalle vettä n. 5 cm eli sen verran, että porkkanat peittyvät, kun ne lisätään.
 4. Kun vesi alkaa kiehua, lisää kattilaan noin 2 dl karkeaa merisuolaa ja 4 kokonaista porkkanaa. Porkkanoiden olisi hyvä mahtua kattilan pohjalle vierekkäin, jotta ne kypsyvät tasaisesti.
 5. Keitä 20 minuuttia ja varmista kypsyys haarukalla. Älä keitä porkkanoita ylikypsiksi, sillä ne kypsyvät vielä hetken kattilasta nostamisen jälkeen. Porkkana saa tuntua haarukalla napakalta eikä sen tulisi katketa.
 6. Kaada vesi pois ja nosta porkkanat jäähtymään lautaselle, kunnes ne ovat jäähtyneet sopivan lämpöisiksi käsitellä.
 7. Porkkanoiden kuori on muuttunut nahkamaiseksi ja se on helpoin kuoria sormin. Voit tehdä pienen aloitusviillon veitsellä pitkittäissuunnassa.
 8. Siivuta kuoritut porkkanat juustohöylällä lasipurkkiin. (Kuorimaveitsellä tulee mielestäni liian ohuita, eivätkä siivut pysy koossa.)
 9. Sekoita marinadin ainekset keskenään: 1 rkl rypsiöljyä, 2 tl valkoviinietikkaa ja 2 tl nestemäistä savuaromia.
 10. Valele marinadia porkkalasiivujen päälle ja kääntele samalla varovasti lusikalla.
 11. Sulje rasia tiiviisti (savuaromi tarttuu helposti jääkaapin muihin ruokiin) ja anna porkkalan tekeytyä seuraavaan päivään.
 12. Nauti saaristolaisleivän kanssa tai käytä porkkalaa täytteenä vaikka vegaanisessa voileipäkakussa!

Kerro ihmeessä kommentteihin, miten onnistuit porkkalan teossa tällä ohjeellani. 🙂 Maukasta joulua ja onnellista uutta vuotta 2020!

-Sonja

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *