Eräänä keskiviikkoaamuna istuin kesähuvilamme keittiössä höyryävä kahvikuppi edessäni. Oli vappupäivä ja tämän yrittäjän miniloman ensimmäinen vapaa. Istuin siinä ja mietin, mitä kaikkea arjessani tällä hetkellä onkaan hyvin. Oma matkani yrittäjäksi oli useiden elämässäni tapahtuneiden asioiden summa. Listasin 3 tärkeintä arvoani ja vähän ajatuksiani niiden taustalla.

Arvo 1: Ihmisten ja luonnon hyvinvointi

Kaikessa tekemisessäni etusijalla ovat ihmisten ja luonnon hyvinvointi. Loppujen lopuksi ne kulkevat käsikädessä tiiviimmin, kuin ehkä ajattelemmekaan. Omassa työssäni olen etuoikeutettu saadessani tehdä itselleni tärkeää työtä Taitohelmarin emäntäpalvelun kautta ja helpottaa erilaisten perheiden arkea kotona kokattujen toiveruokien muodossa.

On ollut ilahduttavaa huomata, että kiinnostus maukkaita ja hyvin valmistettuja kasvisarkiruokia kohtaan on ollut alusta asti suurta. Emäntäpalveluni tilaajat kun ovat pääasiassa aivan tavallisia sekasyöjiä, joille kasvisruokien lisääminen perheen ruokavalioon on hyvin monenlaisten syiden takana. Itselleni kasvisruokien suosiminen on yksi niistä pienistä ja toistuvista arjen teoista, joilla autan myös luontoa voimaan paremmin. Luonnossa oleminen, vaeltaminen, sienestys ja kevään kasvun seuraaminen tuovat hyvää oloa itselleni, joten luonnon vaaliminen vaikuttaa omiin valintoihini joka päivä.

Arvo 2: Aitous ja avoimuus

Aidot kohtaamiset ihmisten kanssa, avoin vuorovaikutus ja toiveiden mukaan muokkautuvat palvelut ovat oman työni ydintä.

Jokainen päivä on erilainen ja onnistunut. Viikkoni voi koostua monenlaisista työtehtävistä: vakituisista kokkauspäivistä, vaatteiden korjausompelusta, pienistä pintaremonteista ja kotisiivouksesta sekä valokuvauksesta ja käsityötuotteiden valmistuksesta.

Oman laaja-alaisen osaamisen ja kädentaitojen esille tuominen on tuonut uusia kyselyitä palveluista, joita en ole itse edes ehtinyt miettiä! Nämä kohtaamiset, keskustelut ja aito kiinnostukseni muiden arjen helpottamiseen tuovat omaan yrittäjän arkeeni energiaa, josta ammennan vielä työpäivän jälkeenkin.

Miten sinä voit työssäsi? Saatko hyvinvointia työstä?

Arvo 3: Käsin tekeminen ja omannäköinen arki

Mitä haluaisit arkeesi enemmän? Mitkä ovat niitä asioita, jotka saavat sinut voimaan hyvin ja joista nautit?

Näitä kysymyksiä olen kysynyt itseltäni viimeisten kahden vuoden aikana lukemattomat kerrat ja yksi asia nousee ylitse muiden. Käsin tekeminen. Voisin sanoa kädentaitojen olevan itselleni elämäntapa, harrastus ja työ.

Kun päivän olen leiponut ja valmistanut ihania ruokia muille, jaksavat kädet silti illalla neuloa. Omassa kodissani, 1900-luvun alussa rakennetussa mummonmökissä, riittää siinäkin puuhasteltavaa eikä valmista varmasti tule koskaan. Hirsien puhdistusta, perinnemenetelmien opiskelua ja luonnonmukaisen liisterin valmistusta on opeteltava itse tekemällä. Kädentaidoissa voi kehittyä koko elämänsä ajan ja se siinä onkin itselleni niin kiehtovaa.

Tarvitseeko elämän koskaan ollakaan täysin valmista?

Arkeni on juuri sellaista, kuin itse haluan sen olevan. Täytän sen asioilla, jotka inspiroivat, saavat jaksamaan ja tuovat sisältöä elämään. Haaveeni työn ja elämäntavan yhdistämisestä on ehkä jo osittain toteutunut.

Mitkä ovat sinun 3 tärkeintä arvoasi? Koetko eläväsi omaa arkeasi niiden mukaan?

Mitä ajatuksia kirjoitus sinussa herätti? Kommentoi tai lähetä minulle postia sonja(ät)taitohelmari.fi

Ihanaa keväistä viikkoa!

-Sonja

2 Comments

 1. Seija 13.5.2019 at 17:56

  Kiitos Sinulle mukavasti kirjoitetusta Taitohelmarin 🙂 yrittäjä-polusta. Kauniit valokuvat tarinan lomassa.

  Reply
  1. admin 27.5.2019 at 00:21

   Kiitos Seija! 🙂 Ja kaunista kevättä sinulle!
   T. Sonja

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *