Opastettu vaellus Muotkatunturin erämaahan 9.-15.6.2018

kategoria: Opastetut vaellukset, Retket | 0

Osaatko jo retkeilyn perustaidot, mutta haluaisit astua pois poluilta oikeaan erämaahan?

Tällä naisille suunnatulla opastetulla vaelluksella kuljemme Muotkatunturin erämaassa kaukana merkityistä reiteistä ja autiotuvista. Tahti on rauhallinen ja pidämme päivämatkat sopivan lyhyinä. Nautittavaa riittää kaikille aisteille, sillä alkukesän yöttömän yön lintukonsertti tunturikoivikon tuoksuessa ympärillä on parasta, mitä Lapin luonto voi vaeltajalle tarjota.

7 päivää ja 6 yötä vietämme Muotkalla vaeltamisesta nautiskellen ja maisemia ihaillen. Kurssille voit ilmoittautua tästä.

Kenelle?

Osaat vähintään alkeet retkeilyn perustaidoista ja olet aikaisemmin retkeillyt merkityillä reiteillä. Sinulla on kohtalainen peruskunto ja jaksat rauhalliseen tahtiin edetä 6-10 km päivässä. Vaelluksen aikana pidämme tarvittaessa välipäivän, jonka voi käyttää oman valinnan mukaan lepäilyyn tai energian purkamiseen tuntureilla viilettäen. Nautit luonnosta ja haluat kokea erämaan rauhoittavan voiman saaden uutta intoa vaellusharrastukseen.

Millaista maastoa on odotettavissa?

Muotkalla pääset nauttimaan aidosta erämaatunnelmasta. Poluttomuudesta huolimatta Muotkan maastot ovat mukavaa kuljettavaa. Tasaista tunturiylänköä, koivikkoa, eläinten polkuja ja joen varsia on helppo taivaltaa. Reitille osuu yksi mahdollinen joen ylitys Vuomajoen kohdalla. Etsimme turvallisen paikan, josta jokainen pääsee pelkäämättä yli. Joenylitykset eivät ole tällaiselle lyhytjalkaiselle lempipuuhaa, joten kahlaamme mahdollisimman matalalta.

Lumenviipymiä ja kosteita paikkoja maastosta löytyy, mutta lupaan ettei niitä tarvitse kävellä kilometritolkulla.

Reitti

Kuljemme rauhalliseen tahtiin Peltojärven ympäri. Tarkat yöpymispaikat päätetään vasta maastossa tilanteen mukaan. Lähtö- ja paluupaikkana toimii Muotkan Ruoktu.

Miksi?

Alkukesään herännyt luonto ja yöttömän yön lintukonsertti heleän vihreässä tunturikoivikossa on parasta, mitä Lapin luonto voi vaeltajalle tarjota! Sää on sopivan viileä rinkan kantamiseen, mutta päivisin saa nauttia auringonlämmöstä. Hyönteiset vasta heräilevät, joten pahimpia mäkäräpilviä ei joudu sietämään. Opit tuntemaan tunturikasveja ja voit päästä vaikka todistamaan vesipääskyjen herkkää hetkeä tunturilammella.

Kurssitiedot

Lähtö la-iltana 9.6.2018 Muotkan Ruoktusta. Paluu samaan paikkaan pe-iltapäivällä 15.6.2018.

Vaelluksen hinta 395 € (sis. alv. 24%) ei sisällä vaelluksen ruokia eikä matkoja Muotkalle. Jokaisella osallistujalla tulee olla voimassa oma matkavakuutus. Osallistujan on oltava täysi-ikäinen.

Sitova ilmoittautuminen tapahtuu maksamalla 95 € (sis.alv. 24%) varausmaksu Taitohelmarin verkkokaupan kautta. Varausmaksua ei palauteta (peruutusehdot verkkokaupassa), mutta voit siirtää osallistumisen toiselle henkilölle. Loppusumma (300 €) veloitetaan sähköpostitse lähetettävällä laskulla.

Joitakin vaellusvarusteita on mahdollista lainata. Ilmoittautumisen jälkeen saat lisätietoja varusteista, vaellusruokien suunnittelusta, aikatauluista ja muista käytännön asioista.

Vaelluksen oppaana toimii mm. Luonto-Liiton vaelluskurssien sekä lukuisien muiden retkien vetämiseen osallistunut kokenut vaeltaja, Taitohelmarin yrittäjä Sonja Saloriutta.

Lisätietoja kurssista: sonja@taitohelmari.fi.

Omasta vaellusfilosofiastani

On helppo ajatella, että rinkan kanssa vaeltaminen ja tuntureille kiipeäminen on vain huippukuntoisten etuoikeus. Olen elävä esimerkki siitä, että myös tavallinen pulliainen voi kulkea vaikeissakin maastoissa. Tärkeää on edetä hitaasti ja rauhallisesti, omaa jaksamista kuunnellen. Samalla jää aikaa pysähtyä ihailemaan lintuja ja tunturikasveja tai valokuvaamaan upeita maisemia. Pii-piyy. Pii-piyy. Kapustarinnan korkea piipitys ja kuovin huudot täyttävät ilman.

Vaeltamisessa on enemmän kyse tarvittavista taidoista kuin kunnosta. Kun osaa suunnistaa varmasti ja huolehtia retken aikana omista perustarpeistaan kaikissa olosuhteissa, voi turvallisesti lähteä polkujen ulkopuolelle. Haluan järjestää matalan kynnyksen vaelluksia nimenomaan naisille, koska toivon näkeväni tulevaisuudessa enemmän naisretkeilijöitä myös erämaissa. Ei anneta erätaitojen ja erämaaretkeilyn olla vain harmaapartaisten setien oikeus!

Parasta vaeltamisessa on vapaus. Minulle se tarkoittaa rauhallisen etenemistahdin lisäksi mahdollisuutta kulkea minne huvittaa. Merkittyjä reittejä seuraillen näkee vain murto-osan Lapista. Kulkuni myötäilee maaston muotoja ja leiriydyn sitten, kun tuntuu hyvältä. Erämaat tarjoavat lukuisia käsittämättömän upeita leiripaikkoja, jotka pitää vain itse löytää.

Muotkatunturin erämaa sopii erityisen hyvin vapautta kaipaavalle vaeltajalle. Erämaassa ei ole yhtään merkittyä reittiä (jos heikosti erottuvaa niin sanottua postipolkua ei lasketa). Loivasti kumpuilevat maastot mahdollistavat luovia reitinvalintoja. Leiripaikoissa valinnanvaraa riittää: Peltojärvi hiekkarantoineen ja pienet paratiisilammet tunturien sylissä kutsuvat vaeltajaa.

Nautin vaelluksilla hiljaisuudesta ja luonnon äänien kuuntelusta. Tarkoitus ei ole paahtaa täysillä seuraavalle leiripaikalle, vaan matka sinne on täynnä elämyksiä. Kun liikkuu aistit auki luontoa tarkkaillen, voi vaikka kohdata hiiripöllön tunturikoivikossa.

Ilmoittaudu vaellukselle Muotkatunturin erämaahan 9.-15.6.2018

Jätä kommentti