Haluaisitko tulla kotiin, jossa ovella tulee vastaan valmiin ruuan tuoksu?

Tällä ajatuksella lähdin jakamaan tietoa Taitohelmarin emäntäpalvelusta vuoden 2018 alussa. Kotipalvelu, ruoka-apu, kotiapu tai muut vastaavat hakusanat kyllä tuovat osumia googlaillessa, mutta aivan vastaavaa palvelua en ole vielä itsekään löytänyt. Emäntäpalvelu oli aluksi työnimi, mutta alkoi lopulta kuulostaa sopivalta minulle.

Mökkiolojen haasteiden jälkeen kokkailu keittiössä tuntuu helpolta!

Emäntäpalvelun taustalla on oma kiinnostukseni ja intohimoni ruuanlaittoon, täysin uudenlainen asiakaslähtöinen palvelukonsepti sekä omassa kotikaupungissani Järvenpäässä alkanut kysyntä. Myös vapaa-aikanani retkeillessä hyvä ruoka on minulle tärkeää, vaikka kokkausolosuhteet ovat retkellä varsin alkeelliset.

Päätin vastailla näin blogin kautta kysymyksiin, joita minulta yleisimmin kysytään emäntäpalveluni käytännöistä. Mukavia lukuhetkiä, kommentoi jos haluat tietää lisää!

Retkikeittimellä kokkailua Nuuksiossa. Vesi otetaan pidemmillä retkillä luonnosta.

Miten emäntäpalvelu toimii?

Tulen sovittuna aikana kotiisi valmistamaan toivomiasi ruokia, kotikeittiöstäsi löytyvillä välineillä. Ennen ensimmäistä kertaa voin käydä tarvittaessa tutustumassa tiloihin ja varsinkin lemmikkikodeissa myös eläinkavereihin.

Millaisten ruokien valmistus on mahdollista kotonani?

Aivan kaikki on mahdollista. Minulta onnistuvat suomalaisten suosikkiruuat kuten lihapullat, makaronilaatikko tai lohikeitto, mutta erityisen mielelläni valmistan kasvispainotteisia ja vegaanisia arkiruokia. Myös erityisruokavaliot kuuluvat osaamisalaani. Vakuutukseni ovat kunnossa, joten jälkiruuaksi voin valmistaa vaikka liekitettyjä banaaneja! Saat viikon ruokien valmistukseen tarvittavista raaka-aineista aina kauppalistan etukäteen.

Pitääkö minun käydä kaupassa?

Jotta ehtisin kokkaamaan mahdollisimman moneen paikkaan, jää kaupassa käynti sinulle. Teen kuitenkin aina ostoslistan, kun olemme sopineet valmistettavista ruuista (mm. kotiruoka, kalaa, vegaaninen, keitot, uuniruoat, leivonnaiset). Voit myös itse ehdottaa ruokia, joita haluat minun valmistavan tietyn ohjeen mukaan ja ostaa niihin tarvittavat ainekset.

Herra Peruna löytyi yhdestä perunapussista joulukuussa 2017.

Kuinka paljon yksi ruoka-annos maksaa?

Yhden annoksen hinta riippuu tietysti raaka-aineiden hinnasta. Kotimaisista satokauden kasviksista valmistettu sosekeitto voi olla 0,50€/annos, kun taas uunilohi 6€/annos. Se kuinka monta annosta ehdin valmistaa, riippuu ruokalajista. Syöjien määrä perheessä tai tyypillinen annoskoko taas vaikuttavat kokkailujen riittävyyteen. Työn osuudesta voit hakea verotuksessa 50% kotitalousvähennystä.

Tässä yksinkertaistettu esimerkkilaskelma.

Työn osuudessa tuntihintani on Järvenpäässä ja lähialueilla alkaen 32 €/tunti (sis.alv.24%). Esimerkkilaskelmassa teen ruokaa 3 tuntia (3 x 32 € = 96 €) ja eri ruokalajeista tulee yhteensä 20 annosta. Raaka-aineet näihin ruokiin maksoivat 45 €. Asiakas saa myöhemmin 50% kotitalousvähennystä kotona teettämästään työstä (laskelmassa merkitty työn hinta kerrottuna 0,5). Yhden annoksen hinnaksi tulee tässä esimerkissä siis (0,5*96+45)/20 annosta = 4,65€ annos. Varsin edullinen hinta maittavasta ateriasta, jos vertaa vaikkapa lähimmän ravintolalounaan hintaan! Sesonkivihanneksia ja kotimaisia juureksia hyödyntäen hinta voi olla vieläkin pienempi. Kesäisin tuoreita raaka-aineita saa omalla pihalla tai parvekkeella kasvattamalla!

Siemenet ja linssit tuovat makua moniin kasvisruokiin.

Miksi työstä pitää maksaa?

Ruuanlaitto on käsityötä parhaimmillaan. Maksat emäntäpalvelussa siitä, että ruoka tehdään puhtaista raaka-aineista ilman valmisruokien säilöntäaineita ja juuri toiveidesi mukaan. Pääasiassa en käytä pakasteita esimerkiksi vihanneksista, koska valmiit ruuat voi sitten pakastaa. Tuoreen perunan, porkkanan, sipulin ja kasvisten kuorimiseen, pilkkomiseen, kuullottamiseen, maustamiseen ja kypsentämiseen menee oma aikansa – mutta sen huomaa maussa!

Perheessämme on moniallergisia lapsia ja useita erityisruokavalioita. Sopiiko emäntäpalvelu meille?

Sopii. Otan mielelläni vastaan suunnittelutehtävän ruokalistasta, joka sopii koko perheelle erityisruokavaliot huomioiden. Valmisruuissa on monesti ikävä merkintä ”saattaa sisältää…”. Kun ostat raaka-aineet yksittäisinä tuotteita ja minä valmistan niistä ruuat teidän kotonanne, tiedätte 100% varmasti mitä ruoka sisältää! Enkä koskaan sano, että jotakin ei voi tehdä gluteenittomana, maidottomana, soijattomana… Aina löytyy vaihtoehto kaikkeen!

Monilla allergiat eivät rajoitu vain ruokaan. Useat kärsivät esimerkiksi voimakkaista tuoksuista. Tiedän sen, koska kärsin niistä itsekin. En tupakoi tai käytä hajuvesiä, hiuslakkaa tai muita voimakkaasti tuoksuvia aineita. #tuoksuton

Voiko Taitohelmari valmistaa ruokaa suuremmalle joukolle vaikkapa sukujuhliin?

Kyllä voi. Minulla on kokemusta myös noin 50 hengen muonittamisesta esimerkiksi ainejärjestön vuosijuhlista, erilaisista kokoustarjoiluista, omista häistäni, Taitohelmarin avajaisista, 50-vuotisbileistä sekä Luonto-Liiton kevätpäiviltä. Suurelle ihmismäärälle kokkaaminen vaatii tietysti isompia astioita ja enemmän aikaa, mutta onnistuu varsin hyvin nykyaikaisessa kotikeittiössä tai vuokraamassanne juhlatilassa.

Täytyykö minun olla kotona ruuanvalmistuksen ajan?

Ei tarvitse, jos esimerkiksi teet töitä muualla kuin kotona. Voin tulla kotiisi aamulla ja jäädä laittamaan ruokaa, kun lähdet töihin, harrastuksiin tai lenkille. Voit myös hääriä kotona omissa askareissasi, työskennellä kotitoimistossa tai olla täysin omissa oloissasi, minulle ei tarvitse pitää seuraa keittiössä. Mistä päästäänkin seuraavaan kohtaan…

Minulla on kotona lemmikkejä, voinko tilata Taitohelmarin emäntäpalvelun?

Kyllä voit. Olen eläinrakas ja jostain syystä myös eläimet tuntuvat tykkäävän minusta. Koirat, kissat, lampaat – you name it! Tuttujen ja hyvin käyttäytyvien eläinkavereiden kanssa voimme jäädä keittiöön myös keskenämme.

Onko Taitohelmarilla hygieniapassi ja vakuutus?

Olen suorittanut hygieniapassin vuonna 2015. Yrittäjän vastuuvakuutus on voimassa ruuanlaittokeikoilla ja korvaa, jos esimerkiksi vahingossa rikon jotain keittiössäsi.

Koulutukseltani olen melkein valmis kemian ja biologian aineenopettaja Helsingin yliopistosta. Jätin alkavan akateemisen uran ja heittäydyin täysipäiväiseksi yrittäjäksi ilman mitään kokemusta, itse luomaani työhön marraskuussa 2017. Minulla ei ole ravintola-alan koulutusta, mutta en tekisi tätä työkseni, jos epäilisin omaa osaamistani. Emäntä-nimike käyntikortissani kertoo enemmän siitä, mitä työkseni tällä hetkellä teen.

Mikä on kotitalousvähennys ja koskeeko se emäntäpalvelua?

Voit saada kotitalousvähennystä kotitaloustyöstä, jota teetät kotona tai vapaa-ajan asunnossa. Tällaista työtä on myös kotona tapahtuva ruuanlaitto. Taitohelmari kuuluu ennakkoperintärekisteriin, mikä on ehtona sille, että yrityksen palveluista voi hakea kotitalousvähennystä. Lisätietoa löytyy Verohallinnon sivuilta.

Miksi emäntäpalvelu on saatavilla vain Järvenpäässä ja lähialueilla?

Taitohelmari on yhden naisen yritys, jonka tavoitteena on toimia mahdollisimman ekologisesti, luonnonmukaisesti ja käyttää työaika oman osaamisen jakamiseen ja asiakkaiden auttamiseen. Lähialueelle kuljen jalan tai pyörällä, mutta pidemmät matkat hoituvat tarvittaessa autolla.

Asiakaspalautetta

Pyysin asiakkailtani palautetta emäntäpalveluistani, ja luin niitä ihan tippa linssissä. Kiitos, kun olette päästäneet minut keittiöönne tekemään arjesta pikkuisen parempaa hyvän ruuan kautta!

”Olen tuore hyvinvointialan yrittäjä, ja työt ja harrastukset vievät kaiken aikani. Rakastan kokkailua ja illallisten järkkäilyä, mutta se että tekisi ”sunnuntai-iltana viikon ruoat pakkaseen valmiiksi” on varmaan ankein tapa viettää aikaa mitä tiedän. Siispä on kerrassaan mahtavaa että joku tekee arkiruoat puolestani! Olen kokkaillut Sonjan kanssa metsäolosuhteissa ja niinpä tiesin jo etukäteen että aikamoisia herkkuja on luvassa. Jos taikoo kuivaruoasta ihmeitä trangialla niin mihin sitä pystyykään kun on kunnon ruoka-aineet ja keittiö! Oli kerrassaan ihanaa tulla kotiin kun oli jääkaappi täynnä terveellistä ja maukasta vegesafkaa!”

”Niin hyvä tuoksu aina kotiin tullessa! Voisi sen rahan paljon huonomminkin käyttää, tästä avusta maksan mielelläni. Kiitos!”

Kiinnostuitko emäntäpalvelusta? Ota yhteyttä ja tulen helpottamaan sinunkin arkeasi! 

-Sonja

Sonja Saloriutta, Taitohelmarin emäntäpalvelu

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *